Hoe werkt de voorverwijzing van de huisarts

Verslag van de bijeenkomst van 3 april.

En opnieuw was de zaal in de OBA op het Javaplein goed gevuld. Dit keer met vooral vrouwen. De titel was: hoe werkt doorverwijzing van de huisarts.

De signalen die op de ziekte van Alzheimer kunnen wijzen werden gememoreerd: vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, vergissingen in tijd en plaats, taalproblemen, het kwijtraken van spullen, slecht beoordelingsvermogen, het zich terugtrekken uit sociale activiteiten, veranderingen in gedrag en karakter, onrust en problemen met het zien. En dan vooral een combinatie van deze signalen. Bij de aanwezigen was herkenning van deze problematiek bij sommige familieleden en werden zorgen hierover gedeeld.

De huisarts Serpil Vurucu riep op deze zorgen te uiten bij de huisarts, maar hoopte ook dat de huisarts bij onduidelijke vragen zelf actief naar deze problemen navraag doet. Voor een deel kan de huisarts onderzoek doen en testen afnemen om een eventuele verdenking op de ziekte van Alzheimer te onderbouwen, de huisarts kan hiervoor echter ook verwijzen naar een geriater in het ziekenhuis. Omdat de gangbare diagnostiek nogal van de Nederlandse taal afhankelijk is, is in het Slotervaartziekenhuis door de afdeling geriatrie een test ontwikkeld, die minder van taal afhankelijk is. Het onderzoek daar gaat meer gepaard met symbolen en observatie van bepaalde handelingen door de patient.

Tenslotte mocht iedereen ervaren dat het tekenen van de klokkentest voor niemand makkelijk is.

Er resten voor de zomervakantie nog twee theehuizen en wel op 1 en 15 mei.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square