Aanpassingen in huis, wat is mogelijk?

Alzheimer Theehuis 6 Maart 2018.

Locatie: OBA op Javaplein

In de kleinere zaal waar we deze keer bijeenkwamen moesten voortdurend stoelen bijgehaald worden. Bijna 25 belangstellenden waren op het onderwerp: Aanpassingen in huis, wat is mogelijk? afgekomen.

Een Turks sprekende stageaire van de Sumatraapotheek gaf allereerst informatie over het gebruik van een baxter om de verschillende medicijnen in afgeleverd te krijgen en over de mogelijkheid de apotheek medicijnen te laten bezorgen aan huis. Ze kreeg veel vragen gesteld.

Daarna begon Mirjam Jansen, ergotherapeute van de ZorggroepOost, allereerst met een inventarisatie van de problemen die de aanwezigen thuis ervoeren en de aanpassingen en hulpmiddelen waarmee ze reeds bekend waren. Er werd druk gezocht naar een vertaling naar het Turks van het begrip ergotherapie.

De uitleg van de dagelijkse ongemakken bij het ouder worden gaf veel herkenning, zo ook dat dit veroorzaakt kan worden door lichamelijke, maar ook door psychische beperkingen. Wat herinneren we ons het meest van vroeger? De spelletjes, geuren, muziek. Hoe is ons geheugen opgebouwd en waar vallen de gaten bij een beginnende Alzheimer dementie? Het werd heel inzichtelijk gemaakt. Het geheugen werkt in plaatjes en hier deden we een oefening mee. Gebruik blijven maken van routines was het advies.

De ergotherapeut kan naast het aanvragen van concrete aanpassingen ook adviseren over bijvoorbeeld het gebruik van een agenda of een kalender, een klok met datumaanduiding.

Tenslotte werd uitgelegd hoe de ergotherapeut te bereiken is, direct of via een verwijzing van de huisarts, en welke vergoeding er voor deze hulp bestaat. Er bleek al direct behoefte aan een concrete afspraak.

Kortom duidelijke en zeer welkome informatie.

Op 3 april staat de verwijzing door de huisarts op de agenda.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square