Wanneer kun je niet meer zelfstandig thuis wonen?

Op 6 februari was het Alzheimer Theehuis met het thema:  Wanneer kun je niet meer zelfstandig thuis wonen? 

Ondanks de felle kou buiten waren er uiteindelijk ruim vijf en twintig belangstellenden op deze bijeenkomst afgekomen voor het merendeel oudere Turkse inwoners van Amsterdam Oost.  De Sumatra-apotheek is één van de voorzieningen die het Theehuis ondersteunt. Zij hebben drie dagen in de week de beschikking over een Turks sprekende apothekersassistente. 

De hoofdspreekster van deze middag was echter de huisarts Serpil Vurucu.  Zij kon het thema – zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen – toelichten vanuit haar beroep als waarnemend huisarts, maar ook  omdat zij mantelzorger was geweest voor haar dementerende schoonvader.    Haar verhaal gaf aanleiding tot vele vragen.  Vragen over de diagnose van dementie en de verschillende vormen hiervan. De risico’s voor een vasculaire dementie werden besproken, maar ook het verschil tussen dementie en gewone vergeetachtigheid.  Het belang van een goede voeding en actief blijven bewegen kwam aan de orde.

De mogelijkheden van ondersteuning - van in dit geval vooral de mantelzorgers - door een casemanager dementie en de dilemma’s en problemen als het thuis niet meer gaat werden benoemd. Eén van de ondersteunende voorzieningen is te vinden in de Kraaipan,  Hofmeyerstraat 67,  waar  de ZorgGroepAmsterdamOost samen met de welzijnsorganisatie Dynamo een dagcentrum voor oudere bewoners  organiseert, waar de groep Lâle vooral voor de Turkssprekende ouderen is.

Ook de fysieke omstandigheden in de woning werden doorgenomen, zoals van gas over op electra, de badkamer,  het gevaar om te vallen, een goede verlichting.   

 

De volgende bijeenkomst op dinsdag 6 maart om 13.30u  gaat hier mee verder met het thema:   Aanpassingen in huis,  wat is mogelijk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Alzheimer Theehuis Jan-Mei 2018

December 2, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

March 11, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square